+421 22 10 25 972
ReflexRol, Pergoly, Žalúzie, Rolety, Markízy, Prístrešky, Brány/BLOG/Aký typ vonkajších žalúzií potrebujete?

Aký typ vonkajších žalúzií potrebujete?

Vonkajšia tieniaca technika pre rodinné domy a budovy právom býva súčasťou projektov a stavieb. Predstavuje funkčný, ale aj architektonický prvok. Ktoré typy tieniacej techniky si zákazníci vyberajú najčastejšie?

Vonkajšie žalúzie

V súčasnosti sú vonkajšie žalúzie najžiadanejšie a najrozšírenejšou formou vonkajšieho tienenia. Obľúbené sú medzi užívateľmi a tiež medzi architektmi, ktorí ich radi navrhujú do veľkých presklených plôch fasád, posuvných dverí - tzv. HS portálov, okien aj balkónových dverí moderných funkcionalistických domov a budov.

Vonkajšie žalúzie sú výnimočné vďaka možnosti sťahovania a naklápania hliníkových lamiel. Tie dovoľujú regulovať ako vnútorné intenzitu denného svetla, tak interiérové teplo, resp. tepelné zisky zo slnečného žiarenia.

Typy vonkajších žalúzií podľa tvaru lamely.

Vonkajšie žalúzie Isotra sa líšia profilom použitých lamiel. 

Existujú tri typy profilov: 

  • Lamela tvaru C
  • Lamela tvaru Z
  • Lamela tvaru S 

Pri voľbe vonkajších žalúzií hrá úlohu tiež šírka (hĺbka) lamely.
Isotra ponúka šírka: • 50 mm • 65 mm • 70 mm • 80 mm • 90 mm.

V praxi sa vonkajšie žalúzie označujú podľa tvaru lamely a jej šírky.

Isotra ponúka tieto základné typy:

Cetta 50, Cetta 65, Cetta 80, Cetta 80 Flexi
Zetta 70, Zetta 90
Setta 65, Setta 90
Titan 90 
(Iní výrobcovia môžu mať aj nepatrne odlišné šírky napr. 63, alebo 93 mm.) 

Ktorý typ vonkajšie žalúzie je pre môj dom najlepší?

Každý typ vonkajšie žalúzie má svoje výhody a nevýhody. Základným typom značky Isotra je Cetta 80, najžiadanejším Zetta 90, dizajnovým prevedením vyniká Setta 90 a najdokonalejšie ochranu proti násilnému vniknutiu do interiéru predstavujú nové žalúzie Titan 90. 

vonkajsie-zaluzie-z-70-s-65

Cetta 80

Tvar lamely dobre odráža a rozptyľujú slnečné lúče, nevýhodou býva to, že pri silnom vetre o seba môžu konca lamiel "cinkať". Táto žalúzie môže byť vedená vo vodiacich lištách alebo lankách. Lanka sú menej opticky rušivá než vodiace lišty, preto je mnoho zákazníkov a architektov uprednostňuje.

Zetta 90

V súčasnosti najviac používaným typom vonkajšie žalúzie z ponuky spoločnosti Isotra je Zetta 90. Jej lamely tvare Z sú nielen vysoko odolné proti vetru, ale sú vybavené tesniacim gumovým profilom, ktorý zabraňuje cinkanie lamiel o seba. Žalúzie dokonale tienia tiež vďaka tvaru lamely; v uzavretom stave neprepúšťajú do interiéru prakticky žiadne svetlo.

Setta 90

Tento typ používa obdobu lamelu v tvare Z, ale jej krivky sú zaoblené a majú tvar písmena S alebo vlnky. Jednotlivé lamely sú taktiež vybavené tesniacim gumovým, ktorý zabraňuje cinkanie sklopených žalúzií vo veternom počasí.

Titan 90

Najnovší typ žalúzií je Titan 90, ktorý vyniká tým, že objekt chráni pred násilným vniknutím zvonku. V uzavretom stave sa lamely uzamknú do seba, a to tak, že medzi nimi nevzniknú žiadne medzery. Ovládanie žalúzií je bezpečne ukryté vo vodiacich lištách, takže nie je voľne prístupné. S žalúzií nemožno zvonku akokoľvek manipulovať. 

Podomietkové, alebo priznané vonkajšie žalúzie?

Ak je to možné, tak sa už vo fáze projekcie domu počíta s uložením boxu pre vonkajšie žalúziu pod omietku budúcej fasády a to v úrovni nadokenného preklade. Tento box slúži na skrytie vonkajšie žalúzie v stiahnutom stave nad oknom pod omietkou tak, aby tieniaci systém nerušil vzhľad fasády ani neobmedzoval voľný výhľad z okien, prípadne neznižoval výšku dverného či okenného otvoru.

Rovnako tak možno do fasády skryť podomietkové lišty bočného vedenia žalúzií, aby nerušili vzhľad a nemuseli sa montovať na rámy okien, ostenia či priamo na fasádu.

V prípade, že nemožno boxy a lišty zabudovať pod fasádu, napríklad u hotové stavby, pri rekonštrukcii domu alebo z iných dôvodov, používa sa tzv. Priznané prevedenie s viditeľným krycím plechom boxu žalúzie a vodiacimi lištami montovanými na rám okna.

Pohon pre vonkajšie žalúzie.

motor-somfy-zaluzie-io-1

Dnes už prakticky každá stavba vo fáze projektu počíta s inštaláciou motorických vonkajších žalúzií. Motor vonkajšie žalúzie je umiestnený vnútri horného nosiča vonkajšie žalúzie. K elektrické sietí s napätím 230 V je pripojený káblom a Hirschmann konektorom.

Existujú motory buď bez prijímača diaľkového ovládania, alebo s prijímačom. Motory s prijímačom je možné uvádzať do chodu diaľkovým ovládačom. Ovládače od firmy Somfy patrí k najpoužívanejším.

telis-rts-1 

Pre motorový pohon je potreba priviesť kábel s napájaním k miestu pre uloženie boxu.

Vonkajšie žalúzie možno ovládať tiež kľukou, ale je to značne nepraktické a niekedy aj montážno ťažko uskutočniteľné. Pri type vonkajšie žalúzie Cetta 50 je možné aj ovládanie nekonečnú šnúrou. 

Riadenie vonkajších žalúzií.

Ako už bolo spomenuté, väčšina vonkajších žalúzií je ovládaná motorom vnútri žalúzie, ktorý sťahuje alebo vyťahuje lamely a tiež je naklápa. Tieto motory môžu byť riadené riadiacim systémom od rôznych výrobcov, napríklad Loxone, ABB, Schneider, Jablotron, atď. V podstate sa len napojí na riadiaci systém domu a pracujú tak, ako im systém určí.

Existujú tiež motory s prijímačom diaľkového ovládania od firmy Somfy a to s protokolom RTS a najnovším protokolom IO. Tieto motory následne užívateľ ovláda bezdrôtovo pomocou diaľkového ovládača a prípadne bezdrôtového riadiaceho systému Somfy Tahoma, ktorý umožňuje riadiť všetky žalúzie a mnoho iných zariadení v dome prostredníctvom PC alebo Smartphonu.

Výber vonkajšie žalúzie vždy konzultujte s profesionálmi. Vždy je lepšie nechať si poradiť, aká varianta je pre váš exteriér tá najlepšia. My Vám poradíme, sme tu pre Vás.


ReflexRol & VizioDron s.r.o.  

Kremnická 26, budova ACK1
851 01 Bratislava, Slovakia
+421 22 10 25 972info@reflexrol.sk

facebook  youtube  

Stretnutie si prosím dohodnite telefonicky, alebo mailom vopred. Tešíme sa na Vašu návštevu.

 

Staňte sa našim
MONTÁŽNYM PARTNEROM

Ak sa chcete stať našim montážnym partnerom, dajte nám o sebe vedieť pomocou nášho formulára.

Dajte nám o sebe vedieť
zaluzie_pergoly_rolety_4zaluzie_pergoly_rolety_320190904_153954bg1