+421 22 10 25 972
ReflexRol, Pergoly, Žalúzie, Rolety, Markízy, Prístrešky, Brány/BLOG/História roliet

História roliet

Všetci si spomenieme na slávnu scénu s roletou v Láskach jednej plavovlásky. Ale v skutočnosti majú rolety oveľa dlhšiu históriu. Ako vznikli a aké podoby v priebehu času nabrali?

Prvé tienenie

Už staroveké civilizácie používali vlastné riešenie na odtienenie nevítaných slnečných lúčov. Prvé závesy, ktoré slúžili ako tieniacim, tak dekoratívnym účelom, používali pravdepodobne starí Egypťania – išlo jednoducho o zavesené pruhy tkaniny, zdobené ornamentálnymi vzormi. Zmienky o závesoch nachádzame od 4. tisícročia pred naším letopočtom; princíp závesov je tým pádom starý už šesť tisíc rokov.

Prvé pergoly, ktoré ešte neslúžili ako miesto na odpočinok a príjemné posedenie, sa objavili najskôr v starom Ríme. 

Vešanie záclon a závesov na garniže, teda tyče pripevnené nad oknom, je o dosť mladšie. Napriek tomu ale vzniklo pomerne dávno, už v románskom období. V gotike sa rozšírili tapisérie, teda ozdobné závesy, ktoré nezdobia okná, ale steny. Baroko a rokoko priniesli väčšiu zdobnosť a nariasenosť závesov.

historia_roliet_jeden

Rolety: americký vynález

Zatiaľ čo žalúzie pochádzajú z Európy, v Spojených štátoch amerických v podobnej dobe vznikol patent špeciálneho rolovacieho systému. Látka sa jednoducho navíjala na hriadeľ – a vznikli rolety. Vďaka ľahkému princípu boli dostupné pre všetkých a rýchlo sa rozšírili do celého sveta. Vonkajšie rolety vznikli v 60. rokoch 20. storočia.

Výhody vnútorných a vonkajších roliet:

Vnútorné látkové rolety nevyžadujú takmer žiadnu údržbu – stačí ich len vyluxovať, keby sa na nich usadzoval prach. Hodí sa pre všetky typy okien, poskytujú súkromie a môžete si vybrať z množstva látok rôznych vzorov a farieb. Vonkajšie rolety pomáhajú udržať tepelný komfort v byte a umožňujú dokonalé zatemnenie. 

historia_roliet_dva


ReflexRol & VizioDron s.r.o.  

Kremnická 26, budova ACK1
851 01 Bratislava, Slovakia
+421 22 10 25 972info@reflexrol.sk

facebook  youtube  

Stretnutie si prosím dohodnite telefonicky, alebo mailom vopred. Tešíme sa na Vašu návštevu.

 

Staňte sa našim
MONTÁŽNYM PARTNEROM

Ak sa chcete stať našim montážnym partnerom, dajte nám o sebe vedieť pomocou nášho formulára.

Dajte nám o sebe vedieť
zaluzie_pergoly_rolety_4zaluzie_pergoly_rolety_320190904_153954bg1