+421 22 10 25 972
ReflexRol, Pergoly, Žalúzie, Rolety, Markízy, Prístrešky, Brány/BLOG/História žalúzií

História žalúzií

Žalúzie sú tu s nami dlhšie, než si možno myslíte: ich predchodkyne, husté okenné mriežky mašrabíjí, pomáhali strážiť súkromie v orientálnych háremoch. V 16. storočí sa začali zatienenie horizontálnymi drevenými prepážkami používať na juhu Európy - v Taliansku a južnom Francúzsku.

Odvtedy prešli žalúzie mnohými inováciami, od vynálezu naklápacích lamiel až po elektrickej diaľkové ovládanie, a ich popularita stále rastie. Okrem vnútorných i vonkajších horizontálnych žalúzií sa objavili aj vertikálne alebo látkové plisse.

Ako vznikli žalúzie?

Pôvod slova žalúzie bude pochopiteľnejšie pre tých, kto hovorí po francúzsky - áno, skutočne pochádza z výrazu Jalousie, čo znamená žiarlivosť. Žalúzie totiž boli, okrem toho, že chránili pred slnečným žiarením, ako stvorené pre žiarlivé manželmi: ich ženy mohli skrz husté okenné mreže vyzerať z okien von, ale z ulice do okien bytov vidieť nebolo. Manželky, prípadne iné domáce tajnosti tak nemohol žiarlivým mužom nikto okukovať.

historia-zaluzie-2

Zdroj obrázku: retrorenovation.com 

Historický vývoj žalúzií 

Lamely pôvodných talianskych a francúzskych žalúzií boli pevné a nedali sa naklápať. Systém polohovateľných otočných lamiel si nechal až v roku 1812 patentovať francúzsky stolár Cochot. V polovici 19. storočia sa potom v Nemecku začali vyrábať žalúzie na rovnakom princípe, aký sa používa dodnes - s lamelami spojenými šnúrkami a páskami. Prvý žalúzie sa vyrábali z dreva, dnes sú profily prevažne z hliníka, prípadne bambusu alebo plastu; vertikálne žalúzie alebo plisse sú látkové.

historia-zaluzie-3 Zdroj obrázku: retrorenovation.com

Ovládanie žalúzií

Klasický retiazka? Tradičné a najbežnejšie, ale nie jediný spôsob ovládania žalúzií. Väčšinu vonkajších, ale aj niektoré typy interiérových horizontálnych žalúzií možno naklápať a sťahovať pomocou kľuky. Aj pri tienenie si môžeme ušetriť námahu a využiť elektrickej energie - stačí si vybrať niektorý z modelov umožňujúci ovládanie buď nástenným, alebo diaľkovým ovládačom. Plisse žalúzie polohujeme ľahko a intuitívne posúvaním horného a spodného madla.  

 Tip: solárne žalúzie

Najhorúcejšie novinkou medzi elektronickou tieniaci technikou sú solárne žalúzie. Plne automatizovaná elektrická žalúzie Isotra Energy je poháňaná solárnou energiou. Prináša pohodlné bezdrôtové ovládanie s nulovou spotrebou elektriny z rozvodnej siete.



ReflexRol & VizioDron s.r.o.  

Kremnická 26, budova ACK1
851 01 Bratislava, Slovakia
+421 22 10 25 972info@reflexrol.sk

facebook  youtube  

Stretnutie si prosím dohodnite telefonicky, alebo mailom vopred. Tešíme sa na Vašu návštevu.

 

Staňte sa našim
MONTÁŽNYM PARTNEROM

Ak sa chcete stať našim montážnym partnerom, dajte nám o sebe vedieť pomocou nášho formulára.

Dajte nám o sebe vedieť
zaluzie_pergoly_rolety_4zaluzie_pergoly_rolety_320190904_153954bg1